Ohjeet

Kuinka valitsen oikean kokoisen pannan?

Mittaa koiran kaulan ympärys. Katso pannan säätövara ja valitse pannan pituus sen mukaan. Panta on kaulassa hyvin silloin kun kaksi sormea mahtuu kulkemaan pannan ja kaulan välissä.

Esimerkki: Koiran kaulan ympärys 33 cm. Kasvavalle koiralle kannattaa valita panta jonka kirein säätö on mahdollisimman lähelle kaulan ympärysmittaa. Näin ollen panta kasvaa mahdollisimman pitkään koiran mukana. Jos koirasi on jo kasvanut lopulliseen kokoonsa, valitse panta, jossa säätö osuisi keskimmäiseen säätöreikään. Näin panta näyttää parhaalta kaulassa.

Tässä mallitapauksessa kasvavalle koiralle kannattaa valita panta jonka säätövara on 35-42 cm (panta 45 cm). Jos koira on aikuinen eikä enää kasva, kannattaa valita panta 30-37 cm:n säätövaralla (panta 40 cm). Säätö osuu silloin mahdollisimman keskelle ja panta istuu kaulassa parhaiten.

 

Kuinka valitsen puolikuristavan pannan?

Mittaa koiran kaulanympärys korvien takaa. Mitta saa olla napakka. Valitse puolikuristava jonka pituus on mahdollisimman lähelle tätä mitattua kaulanympärysmittaa. Koira ei saa vedettyä päätä pannasta läpi kun mitta on napakka kaulan kapeimmasta kohdasta. Puolikuristavan ketju antaa väljyyttä, jolloin panta laskeutuu mukavasti kaulaan. Puolikuristavia voi tilata myös ns. välimitoilla. (esim, 40 cm, välimitta 42,5 cm, 45 cm).

 

Miten valitsen kuristavan pannan?

Kuristava eli koulutuspanta kannattaa valita niin että panta juuri ja juuri mahtuu pään läpi. Mikäli panta on liian iso, se valahtaa kaulassa alas ja pantaa on vaikea saada nopeasti kiristymään ja se todennäköisesti kiristyy "väärällä kohdalle". Kun panta on sopiva, kiristys onnistuu nopeasti ja panta on oikealla kohdalla kaulassa. Kuristava panta on tarkoitettu koulutuskäyttöön.

 

Miten valitsen oikean kokoiset valjaat?

Tärkein mitta valjaiden valinnassa on koiran etuosan mitta jalan takaa toisen jalan taakse (kainalosta kainaloon etukautta kiertäen). Mallikuvassa mitta 1. Kun etuosan mitta on valittu oikein, silloin rintaremmi (mallikuvassa 2) asettuu heti jalkojen taakse. Voi olla myös pari senttiä pidemmälle. Jos etupala on liian lyhyt, rintaremmin kiinnitys on hankalaa ja valjaat ovat koiralle epämielyttävät. Myös liian isot valjaat aiheuttavat ongelman, koska silloin valjaat "hölkkäävät" koiran päällä vaikka rintaremmi onkin kiristetty sopivaksi. Mikäli sopivaa kokoa ei löydy, kannattaa valjaat teettää mittojen mukaan, silloin saat varmasti sopivat valjaat koirallesi.

 

Tämän koiran päällä mittojen mukaan tehdyt valjaat.